Amsterdam - Utrecht 085 060 1979

Welk werk past bij mij?

Welke baan past bij mij?

Hoe kom je erachter welk werk bij jou past? Dat is makkelijker dan je denkt!

Hoogst waarschijnlijk is dat de vraag waar jij momenteel mee rond loopt, of niet? En je bent zeker niet de enige. In Nederland wordt er elke maand gemiddeld 2000 keer gezocht op de term "welke baan past bij mij?". Er zijn dus veel meer mensen die hier het antwoord op zoeken. In deze blog ga ik proberen je op weg te helpen. Ik deel graag mijn ervaring als Sociaal Psycholoog en Loopbaancoach om jou te helpen bij het vinden van een baan die bij je past.
 

In 6 stappen naar je droombaan

Er zijn heel veel stappenplannen voor het realiseren van de baan die bij je past. In 3, 4, 5, 7, 9, 11, zelfs 13, stappen naar je droombaan. Blijkbaar is het iets waar je gestructureerd werk van kunt maken door een aantal stappen te volgen. Ik neem je mee in de zes stappen die ik in het Droombaan Gezocht Programma gebruik.
1: Wat is je passie, waar loop je warm voor, wat doe je met plezier?
2: Wat is je talent, wat kun je goed?
3. Wat is je missie en wat zijn je waarden? Welk probleem wil je oplossen?
4. Waar komen je passie, talent, missie en waarden samen?
5. Wat houd je tegen? Waar belemmer je jezelf? Waarom lukt het nu nog niet?
6. Maak een plan. Welke stappen moet je ondernemen om er te komen?
 
Deze 6 stappen helpen je je droombaan te vinden. Het werk of de baan te vinden die jou op het lijf geschreven is. 
 

Stap 1: Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?

Iedereen heeft een bepaalde voorkeur voor bezigheden waar hij of zij warm voor loopt. Jij ook. Alleen kan je dat misschien niet altijd even duidelijk herkennen of benoemen. Het zijn meestal dingen die je als vanzelfsprekend doet. Het kan helpen om een lijstje te maken van dingen die je bijvoorbeeld als kind graag deed. En dan kun je vervolgens kijken welke 'ingrediënten' daarvan jou nou zo aanspreken. Speelde je bijvoorbeeld graag met LEGO? Wat maakte je dan en hoe ging je te werk? Maakte je graag auto's van technisch LEGO of bouwde je graag Star Wars ruimteschepen? Volgde je trouw de instructies uit het boekje of fantaseerde je er op los? Hieruit kun je bepaalde dingen filteren die jij blijkbaar graag doet. Dat je bijvoorbeeld graag je fantasie gebruikt, of juist graag technisch bezig bent, of graag dingen doet die duidelijk en overzichtelijk zijn. Als je dat allemaal zorgvuldig in kaart brengt, kun je een lijstje maken met bezigheden en dingen waar jij je bed voor uit komt!
 

Stap 2: Waar ben jij van nature steengoed in?

Iedereen is uniek. De een is heel sociaal, de ander heeft een groot ruimtelijk inzicht, en weer een ander ziet altijd en overal kansen en mogelijkheden. Deze aangeboren talenten manifesteren zich al van jongs af aan. Denk maar eens terug aan je klasgenootjes van de basisschool. En benoem dan eens hun talenten. Je ziet ze waarschijnlijk zo voor je. Dat jongetje dat altijd al dingen aan het programmeren was op de computer van z'n vader. Het meisje die altijd iedereen aan het lachen kon maken. Die jongen die met voetballen zo gedreven was dat hij koste wat kost elk potje wilde winnen. Het stille jongetje die prachtig kon tekenen. Dat meisje dat zorgde dat iedereen mee mocht doen met "jongens-meisjes pakkertje". En ga zo maar door. Neem nu jezelf eens onder de loep, wat doe jij eigenlijk je hele leven al, altijd en overal? Neem je zelf eens in gedachten in verschillende omgevingen en situaties. Wat doe je daar? Ben je op mensen gericht? Of op de taak? Of op de regels? Of ben je constant bezig of iets wel eerlijk is? Waarschijnlijk ontdek je wel een rode draad in wat jij van nature doet. En reken maar dat je daar hartstikke goed in bent!
 

Stap 3: Wat voeg jij toe in de wereld?

Iedereen heeft een andere bijdrage in onze wereld. En dat is maar goed ook. Als we allemaal hetzelfde deden, hadden we of heel veel fietsenmakers of helemaal geen één. Vertrouw er dus maar op dat wat jij de wereld te bieden hebt uniek is en goed genoeg. Om er achter te komen wat jouw missie is, kun je kijken waar jij je vaak aan ergert. Waarschijnlijk is dat iets wat je graag anders zou willen zien in de wereld. Erger je je kapot aan oorlogen? Wellicht heeft jouw missie te maken met wereldvrede of gelijkheid. Erger je je aan apparaten die niet doen wat je wil? Waarschijnlijk heeft jouw missie te maken met functioneel design. Erger je je kapot aan consumerende mensen massa's op de Kalverstraat? Waarschijnlijk is het jouw missie om meer diepgang en bewustzijn te creëren in de wereld. Als je eenmaal weet wat jouw missie is, kun je kijken hoe je hier je geld mee kunt verdienen. En je mag zo groot dromen als je wil, niks is onmogelijk. Neem Boyan Slat bijvoorbeeld, die zich ergerde aan het plastic in de oceanen en nu met behulp van crowdfunding op een groot schip over de oceanen vaart en.... jawel, plastic opruimt!
 

Stap 4: Waar komt het samen?

Jouw droombaan is daar waar de eerste drie stappen elkaar overlappen. In deze stap ga je dit toetsen aan de realiteit. De crux is precies dat te vinden waar jouw passie, talent, missie en waarden samenkomen. En het mooie is, dat is niet aan één baan voorbehouden. Er zijn meerdere banen te bedenken waarin dit allemaal samenkomt. En als het nog geen bestaande baan is, is het aan jou om er bestaansrecht aan te geven en het lekker zelf te creëren!  

 

Stap 5: Wat houdt je tegen?

We hebben allemaal van binnen stemmetjes die ons weerhouden om onze dromen na te jagen. "Dat is niet goed genoeg", "je bent te egoïstisch", "wat zullen ze van me denken", en ga zo maar door. Deze belemmerende gedachten en patronen hebben we al van jongs af aan meegekregen van onze opvoeders. Hoewel ze vaak goed bedoeld zijn, werken ze nu we wat ouder zijn soms averechts. Door naar binnen te kijken en je belemmeringen eerlijk onder ogen te komen, krijgen ze minder vat op je. Je durft meer te doen buiten je comfort-zone en het lukt je steeds beter om je dromen te verwezenlijken. Deze stap is het lastigst om zelf te doen, omdat je altijd vanuit je zelf naar jezelf kijkt. In het Droombaan Gezocht Programma besteden we hier natuurlijk aandacht aan, zodat je meer zelfvertrouwen en krijgt en beter op je eigen intuïtie durft af te gaan.
 

Stap 6: En.... Actie!

Als je weet waar je heen wilt, kun je een plan maken. Net zoals je je vakantieplannen ook uitstippelt aan de hand van je wensen, voorkeuren, financiële middelen, beschikbare vrije dagen, eventuele partner en/of kinderen, etc. Dit kun je ook met je loopbaan doen. Wat is je doel? Wat moet je nog leren? Welke opleiding moet je nog doen? Hoeveel geld heb je maandelijks nodig? Met welke mensen kun je nog meer gaan praten? Wat zijn leuke bedrijven? Waar kun je meelopen? Wat zijn je valkuilen? Wie kan je helpen? Als je dit allemaal in kaart hebt gebracht, kun je een realistisch plan maken en stap voor stap toe werken naar een baan die bij je past. Rome is per slot van rekening ook niet in één dag gebouwd!
 

Succes!

We hopen oprecht dat bovenstaande stappen je helpen bij het vinden van een baan die bij je past. Mocht je er niet in je eentje uitkomen, dan help ik je graag met het Droombaan Gezocht Programma: een uniek loopbaantraject waarin je door een ervaren loopbaancoach professioneel wordt begeleid bij het vinden van jouw droombaan. Lees hier meer over het Droombaan Gezocht Programma!
(1 Vote)

Eelco van Hulsen

Eelco van Hulsen is initiatiefnemer van Droombaan Gezocht. In zijn blogs neemt hij je mee in de zoektocht naar een baan die bij je past. Dit doet hij vanuit zijn jarenlange ervaring als psycholoog, trainer en loopbaancoach. Hij heeft zijn visie gebaseerd op uitgangspunten uit de westerse psychologie en oosterse wijsheden, zoals: NLP, Systemisch Werken, Een Cursus in Wonderen, The Artist's Way.

Droombaan Gezocht

Contact Info

Postadres:
Flevomeer 78, 1423 ER Uithoorn.

Telefoon:
085 060 1979

Email:
contact@droombaangezocht.nl

KvK:
30266165

BTW:
NL128329154B01